De Website

Noodwoning 245KB (new window).


Algemeen

Een klein jaar geleden -toen nog wonend in een noodwoning op het terrein naast de nieuwbouw- moest ik toch op de een of andere manier een "always on" breedband verbinding zien te krijgen. Immers, ik ging nu wel op een leuke lokatie "in het land" wonen, maar van ADSL hadden ze daar nog nooit gehoord. En de kabel ? tja, die loopt onbereikbaar 300m verderop langs de weg.
Na net een (prijzig !) satelietsetje te hebben uitgezocht was het dan ook een blije verrassing dat we hier, in Oene, ADSL zouden gaan krijgen. Hoe het is gekomen snap ik nog steeds niet, maar als ik het goed heb begrepen waren er inklusief die van mij zelf, toch wel 2 aanmeldingen voor ADSL in Oene. En sterker, er wonen hier nog steeds mensen die er heilig van overtuigd zijn dat we hier in Oene geen ADSL hebben ...

Voor de goede orde dus : deze website is gehuisd in Oene en de webserver staat hier naast mij.

Onder het motto "je kunt ook te veel hobby's hebben, hierna wat zaken waarvoor ik meen de website leuk te kunnen gebruiken.

Foto's 130KB (new window).

Foto's

Fotograferen is zo'n hobby waarbij het leuk is de "prestaties" aan andere te laten zien.
Niet dat ik nou iemand ben die iemand wil vermoeien met mijn werk, maar digitaal fotograferen is zeker niet makkelijker dan het aloude film, en je wilt wel eens iemand laten zien hoe je wat hebt bereikt. Het is dan enorm makkelijk om een webserver naast je te hebben staan waar de betreffende foto eigenlijk al op staat, en het dus geen moeite kost om het ding te uploaden naar de lokatie waar de webserver staat. N.b.: de meeste mensen met een website laten deze "hosten" door een derde.

Het weer 78KB (new window).

Het weer

Tja, sommige mensen vinden het leuk om via allerlei sensors het weer "te meten".
Temperatuur en luchtvochtigheid zijn natuurlijk bekend, maar de weergestoorden moeten zo nodig ook op afstand de inhoud van de regenmeter kunnen uitlezen, moeten vooral de windsnelheid binnen achter de kachel kunnen zien, en waar de wind vandaan komt. Als je nog wat gekker bent meet je de zonnestraling en als er geen zon is kun je altijd nog bliksem detekteren (tot zo'n 50 kilometer afstand).
Als je dit alles nou toch hebt gemeten, dan kun je de gegevens "publiceren" op het Internet, opdat men elders kan zien hoe het bij jou ervoor staat. Uiteindelijk ontstaan er zo komplete netwerken van weergegevens, waarmee ook nog weervoorspellingen kunnen worden gedaan.

Klimaatbeheersing 210KB (new window).

Klimaatbeheersing

Tja, het kan nog gekker ...
In de lijn van het voorgaande, kun je ook je huis vol proppen met sensors, en dan met name denkend aan temperatuur sensors. Ik heb er tegen de 100 in zitten, en die zijn voedend voor het zelf ontwikkelde systeem om de temperatuur een beetje aangenaam te houden in huis.
De vloerverwarming kan worden gestuurd per ruimte, en wat hier middels een computer gebeurt.
Ook hier geldt dat als je een beetje (erg) gek bent, je het wel aardig vindt om vanuit het werk te kunnen kijken hoe het systeem zich gedraagt.
Overigens is alles -net zoals de sensors voor de weergegevens- gekoppeld via het 1-Wire bus systeem.

Treinen 230KB (new window).

Modelspoorbaan

Ook dat nog. Maar ja, als automatiseerder trekt het toch wel heel erg om een zeer komplexe baan volledig geautomatiseerd te besturen. Niet dat dit nou iets met een website te maken heeft, maar als je een grotere baan hebt, heb je ook meer materieel. Of beter : je hebt een verzameling;
In mijn geval betreft het NS materieel en van de zo'n 200 locs die nu aanwezig zijn, is het wel aardig om de meer bijzondere (zelfbouw) gevalletjes ook eens aan anderen te tonen. Of gewoon allemaal. Dat heb je zo met verzamelingen.
De baan zelf mag er overigens ook zijn, want met 300m2 zal het toch wel de grootste van Nederland worden. Ook leuk om daar het e.e.a. van de laten zien.

Oene 76KB (new window).

Oene

Ach, waarom niet meteen het e.e.a. laten zien van Oene ? Iemand anders doet het (nog) niet.
Echt leuk om er te wonen, en berucht van het begin van de MKZ destijds.


Woning 180KB (new window).

De woning

In dit geval wel een verhaal apart natuurlijk. Hoofdbrekens voor architect, aannemer en onderaannemers en met een doorlooptijd van 6 jaar toch ook wel voor de bewoners; Het resultaat mag best worden gezien, al was het maar omdat iedereen die eraan heeft meegewerkt dat gewoon heeft verdiend.

Research 62KB (new window).

Research en bevindingen

Tja, ik doe nogal eens dingen anders dan een ander. In het algemeen niet om het anders te doen, maar om het "beter" te doen. Soms ook tegen natuurwetten in. De eerder genoemde kimaatbeheersing is zo'n voorbeeld waarbij iedere installateur zich eerst 3 keer achter de oren krabt wat hier nou weer staat te gebeuren. Maar, het heeft ook een doel : 2.000 m3 gas verstoken waar 4.000 gebruikelijk is. Het is maar een voorbeeld.
En waarom dit niet delen met anderen ?


Mandarijneend 247KB (new window).

De Schotskamp

Als ik dan toch een website opzet voor het volgen van het stukje natuur in de Schotskamp, dan hoort dit ook in het rijtje, toch ?

Home